Historik

Så gick det till

En titt i backspegeln…

Hösten 2001 tog Helena Dådring med flera initiativet till att bjuda in samer till ett möte med syftet att tillsammans sprida den samiska kulturen i Skåne. En grupp bildades och har sedan dess träffats regelbundet på olika orter i Skåne.
Under åren som gått har gruppen tillsammans arrangerat föreläsningar med Samisk kultur som den gemensamma nämnaren. Föreläsningarna har varit öppna för alla intresserade.

Våren 2002 var ordförande, Johannes Marainen, från den Samiska föreningen i Göteborg bjuden till Helsingborg. Han berättade om föreningen i Göteborg och deras verksamhet. Efter detta besök kom frågan upp om det inte var dags för oss här nere i södra Sverige att bilda en förening…. och på den vägen är det.

I dag närmar vi oss ett 100-tal medlemmar som tillsammans hjälps åt att sprida kunskapen om det som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen den Samiska kulturen.
Kunskapen sprids genom föreläsning i skolor, föreningar och organisationer där vi berättar om den samiska traditionella kulturen samt visar filmer och samiskt hantverk.

Hösten 2002 arrangerades för första gången en dag med temat ”Renkok”. En måltid tillagad på samiskt traditionellt sätt. Renkoket är nu ett återkommande arrangemang i föreningen och sker i samband med Samernas nationaldag och årsmötet.

Välkommen på nästa ”Renkok”…
en måltid med samiska delikatesser och en upplevelse utöver det vanliga som ingen borde gå miste om.

 

 

Webbdesign
• • Háledit Consulting © 2012 • •
e-post: info@haledit.se  • • tfn: 0709-74 15 12