Ordförandes sida

Ordförande har ordet:

Buoris!
Muv namma le Helena Dådring ja årov Ljungbyhedan. Anáv le ájnas gájka oadtju máhttelisvuodav oassálasstet ”rievddadusprosessajda”.

Hej!
Jag heter Helena Dådring och bor i Ljungbyhed. Jag tycker att det är viktigt att alla som vill får möjlighet att vara delaktiga i förändringsprocesser.

Först vill jag hälsa Dig Välkommen till Samer i Syds hemsida. Vi ser gärna att du finner vår förening spännande och att du vill bli medlem. Har du frågor eller bara vill prata, så går det bra att kontakta mig, Helena eller någon annan i styrelsen.

Helena Dådring, tfn: 0709-74 15 12, e-post:  helena@samerisyd.nu

2021-12-21

2021 närmar sig sitt slut och även detta år blev ett år som vi kommer minnas. . . Många positiva minnen så klart, men även minnen som är tunga. Vad som väntar oss 2022 är det ingen som vet, men jag vill hoppas att det blir ett år av mycket glädje och utveckling på alla plan för oss alla.

Att titta i backspegeln så här på årets sista dagar är något många gör. Själv väljer jag att titta framåt och se vad som väntar runt hörnet.
Samefolket dag den 6 februari närmar sig. En glädjens dag för oss samer. En dag att fira och hedra och som faktiskt borde vara en röd dag precis som Sveriges nationaldag är. I Sverige bor det enligt grundlagen två folk – Samer och Svenskar. Så för mig är det självklart att dessa två folk ska hedras på samma sätt . . .
Det kanske blir en fråga att lyfta under nästa år. Sverige är ett demokratiskt land där bland annat jämställdhet och jämlikhet råder. Vi spelar alltså på samma planhalva och i samma lag.
Inbjudan till hur Samer i Syd firar Samefolkets dag kommer i början av 2022.

Samer i Syds årsmöte går av stapel i början av mars 2022. Kallelse med datum, tid och plats kommer skickas till er, först ska ”bara” avsluta 2021.
Riksorganisationen Landsförbundet Svenska samer, som Samer i Syd är medlemmar i, har sitt Riksmöte den 12 mars. Planen är att innan dessa ska vårt årsmöte vara avklarat.

Under 2022-2023 kommer våra två projekt med Giron Sámi Teáhter och Bibu genomföras. Det ena projektet är en förstudie för projektet Ipmárdus (förståelse). Syftet med Ipmárdus är att vi har sett ett behov av att lyfta upp undervisningen om urfolket samer inom regioner som inte ingår inom förvaltningsområden för samisk kultur.
Språkcirkus är vårt andra projekt där vi vill med fokus på urfolket samerna lyft samisk scenkonst för barn och unga utanfö Sápmi. Till dessa båda två projekt har vi fått projektmedel från Region Skåne.

”Har du glömt att skogen är ditt hem,
att den djupa stilla skogen står och väntar
på dig som vän?
Lämna stadens oro, kom till skogen åter,
endast så kan du bli hel igen.
Har du glömt att skogen är din vän?
Myrans väg under himmelen,
källan, där det växer upp små ljusa samtal,
gläntan, där man leker med ett regn. . .
Minns du inte dem?”

Med dessa ord vill jag önska er alla en riktigt God Jul, Gott slut på 2021 och ett Gott Nytt År som ska erbjuda många positiva minnen när vi tittar tillbaka på året.

Var rädda om ER och ta hand om varandra // Helena

2020-12-30

Aldrig förr har livet varit så annorlunda som det är nu. Inga möten med er medlemmar, inga fysiska föreläsningar, inga debatter för det samiska folket med myndigheter, inga inomhusaktiviteter, inga utlandsresor, inga shoppingturer i stora köp-centrum, inga . . .
Listan kan göras hur lång som helt och vi har alla olika erfarenheter om hur vi påverkats.

För många har 2020 varit ett år med tragedier, för många har ensamheten blivit en vardag och för en del har året endast inneburit mindre förändringar. Oavsett hur vi upplevt året så har det påverkat oss. För egen del tar jag med mig att uppskatta det jag har i mitt närområde och att samhället, Sverige, har otroligt många hjältar. Hjältar som verkligen bryr sig om sina medmänniskor och som sliter för att vi andra ska ha det så bra som det bara går trots den situation vi befinner oss i. Vad vore vi utan dessa hjältar, deras energi och deras stora hjärta . . .

Guldklimpar i vardagen är viktiga. Det svåra är bara att hitta dem. . .
Leta guldklimparna i din vardag. Det finns där och är i olika storlekar. Det gäller bara att ta sig tid att se dem  – Ett leende, ett skratt, en solig morgon som gör dagen till en bättre dag kan vara just dina klimpar.
Oavsett hur tungt det kan kännas, oavsett hur mörkt det kan tyckas, så går solen alltid upp nästa dag.

Alla kriser vi går igenom, går vi på något sätt stärkta ur. Ibland kan det vara svårt att tänka så, när vi är mitt uppe i krisen. Men det är faktiskt så det är. Vi kommer att ha massvis av olika och nya erfarenheter med oss när detta blåst förbi. Och bland annat erfarenheter och kunskaper är något som i förlängningen gör oss till bättre människor. Ju mer vi har av dessa båda, ju bättre för oss!!!

Samer i Syd har haft ett mer eller mindre lugnt år.  Vi har haft digitala föreläsningar. En möjlighet som har gjort att vi har kunnat sprida kunskapen utan att träffas fysiskt. Vi har deltagit på ett flertal möten och på olika nivåer där vi tryckt på hur viktigt det är att öka kunskapen och förståelsen för det urfolk som finns i Sverige  – Samerna. Ord som jämlikhet och lika värde har diskuterats. Det är oroväckande att vi idag 2020 fortfarande måste bemöta beslut på högre nivå med rättsliga processer. Ett folk ställs mot staten och ännu värre, samer tvingas ställas mot samer. Situationer där vi själva inte valt att medverka utan blivit intvingade i.
Vi har vår kultur och våra traditionella kunskaper som är en del av vår identitet. En identitet som förringas, kränks och ifrågasätts. Jag är stolt över att vara same, men varför ska det vara så svårt för Sverige att vara stolta för sitt urfolk -Samerna?

Vardagshandboken  – Tre generationer, som Samer i Syd tryckte 2016 har under året blivit översatt till Sydsamiska. Förstudie till en skogssamisk utställning är på gång. Framtagningen av utställningen kommer bedrivas som ett projekt och planeras vara avslutat 2023.

Sametingets Kulturnämnden har besökt vår förening. Planen var ett fysiskt besöka oss, men det blev ändrat till ett digitalt besök. Samer i Syd fick många uppskattande ord om hur mycket vi faktiskt gör och hur mycket vi syns i olika sammanhang. Kulturnämnden avslutade med en fråga om vad vi prioriterade som stöd från dem . . .
Skulle tro att många andra föreningar tänker på pengar. Det gjorde dock inte vi – Vi behöver informationsmaterial, möten där kunskapsökning och förändringsprocesser är i fokus. Vi vill göra vår röst hörd, vara delaktiga och får stöttning från Sametinget när vi så önskar det. Och självklart vill vi även ha projektmedel när vi har bra projekt på gång.

Sametinget har påbörjat förankringsarbetet kring en eventuell sanningskommission. Mer om detta kan du läsa i bladet. Samer i Syd har varit delaktiga i diskussionerna genom Landsförbundet Svenska Samers representant.

Samer i Syd har också gjort sin röst hörd inom Nätverket Samisk Hälsa som nu kommit igång på riktigt med antagna handlingsplaner i fem Regioner. Även här har vi varit representerade genom Landsförbundet Svenska Samer.

Det var lite kort om vad vi i föreningen har genomför under 2020.

Ett nytt år står inför dörren och min övertygelse är att vi även då kommer synas och höras. Jag tror det är extra viktigt  att vi  lyfter blicken och tänker långsiktigt. Vi vet inte hur länge det annorlunda levnadssättet kommer vara , men det lär nog dröja innan vi kan återgår till livet innan den osynliga fienden, Covid -19, anföll oss.

Det finns mycket kvar att göra och jag är övertygad om att tillsammans är vi starka och kan göra skillnad.

Var rädda om ER, ta hand om varandra
och vi hörs/ses 2021

2019-12-16

2019 börjar röra sig mot sitt slut och det är dags för en sammanfattning och en titt framåt.

På den samiska arenan börjar det röra sig lite vilket är ett resultat av många års arbete där samerna som ett folk börjat ta plats.

¨ Samer i syd har haft fler förfrågningar än tidigare år om att föreläsa. En spännande resa som jag tolkar som att ”folk” börjar få upp ögonen för att i Sverige har vi ett urfolk – Samerna.
Tyvärr har vi fått tacka nej till många av dessa chanser att öka kunskapen, men vi kan inte göra mer än vårt bästa.

¨ Samer i Syds projekt för att öka och sprida kunskapen om Sveriges urfolk Samerna är nästan i hamn. Resultatet blev 8 roll-ups som tar upp olika ämnen alltifrån dåtid till nutid. Roll-upsen kommer visas på vår nationaldag den 6 februari 2020 som i år firas på Konserthuset i Helsingborg. Mer info om dagen kommer.

¨ Samer i Syds bok ”Vardagshandbok – tre generationer” som vi gjorde på Lulesamiska-Svenska-Engelska, kommer tryckas även på Sydsamiska-Svenska-Engelska. Ett projekt av Riksorganisationen Landsförbundet Svenska Samer. En Riksorganisation som Samer i Syd är medlem i. Ska bli spännande att se den färdiga boken.

¨ Föreningens senast bok ”Vijsesvuohtabáhkogirjje- Visdomsbok” blev klar och finns till försäljning. Medlemspris: 100 sek (Ordinarie pris 200 sek).

¨ Sametinget har nu så smått börjar ro i hamn många av de aktuella frågorna för det samiska folket. Glädjande och ni ska veta att det ligger många års arbete för att nå dit. Det har varit många diskussioner, många möten på olika nivåer och många har säkert ökat mängden grå hårstrån i detta arbete.

Mycket, mycket mer har hänt och det berättar jag mer om vid ÅRSMÖTET 2020-03-08 då vi ses.

Ha en riktigt God Jul, ett gott slut på 2019 och ett Gott Nytt år

// Helena Dådring

2019-04-02
Stort TACK för förtroendet
att ännu ett år få äran och vara ordförande för Samer i Syd.

Det är verkligen en ära att få vara ordförande för vår förening och jag hoppas att vi tillsammans ska göra skillnad och öka kunskapen och Sveriges urfolk.

Under mina år som ordförande har resursbrist varit ett återkommande tema. Det har då varit resursbrister på framför allt tid. Vi har under åren sökt projektmedel för att på ett bättre sätt kunna öka kunskapen hos befolkningen. Ibland blir det avslag, men vi kämpar på med de medel vi har. Nya projekt är på gång och kommer förhoppningsvis vara klara under 2019.

Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke!
Under allt för många år har vi mer eller mindre varit delaktiga i frågor som rör nationella minoriteter här i södra Sverige. Ett fåtal kommuner hat tagit fram handlingsplaner för hur just de ska arbeta med de nationella minoriteterna. De kommuner som inte arbetar med detta har vi kontaktat och sagt att vi finns till deras förfogande. Dock har detta inte gett något större resultat och det är då jag funderar på prioriteringar och att man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke. . . Lagen ska följas och det gäller även kommuner i södra Sverige. Vi fortsätter vårt arbete och hoppas på att fler kommuner ska ta sitt ansvar.

Än en gång TACK för förtroendet och jag lovar er att vi, styrelsen, kommer göra vårt absoluta bästa utifrån våra förutsättningar.

Tillsammans ska vi göra skillnad!!!

// Helena Dådring

2018-12-24

Buorre Javlla ja Ådajahke dunji!!!

Ett år går fort! På tok för fort. Och det är först när vi tittar i backspegeln som vi upptäcker hur mycket som faktiskt har hänt . . .
Världen och samhället är inne i ett förändringsskede. Just nu har vi trots höstens val ingen regering. . . Detta kan säkert diskuteras under många timmar och det sker säkert också. Jag är i i alla fall glad över att vi bor i ett land där det trots allt verkar fungera hyfsat utan regering . . .
Parallellt med detta hör vi dagligen om vårt klimat och vart vi är på väg.

Det samiska folket har gjort och kommer fortsätta göra avtryck i det svenska samhället. Det känns lite som att ”sent ska syndaren vakna” och att vi nu gör vår röst hörd tillsammans. Vi tar myrsteg . . . och alla steg framåt ska vi glädjas åt.
Samer i Syd har en viktig och stor roll. Vi är mycket aktiva och det är många som vill att vi besöker dem och berättar mer om det det samiska folket. Enligt våra stadgar och det som föreningen beslutat är ett av våra viktigaste uppdrag att öka samt sprida kunskapen om Sveriges urfolk samerna.
Med detta skrivet innebär det att 2019 får bli ännu ett år där vi fortsätter öka kunskapen om det samiska folket och om att samer finns i hela Sverige och världen.
Vi kommer prata mer om detta vid vårt årsmöte, dit alla medlemmar är varmt välkomna.

Tillsammans gör vi det omöjliga möjligt!!!

// Helena Dådring

Ljungbyhed 20180404

Får börja med att TACK för förtroendet att ännu ett år få vara ordförande för Samer i Syd, kanske världens sydligaste sameförening . . . Det är verkligen hedrande.

Det händer mycket i omvärlden och det händer i Sápmi och resten av Sverige. Vi kan tydligt se att samerna som ett folk synliggörs och att den branta uppförsbacken har så smått börjat plana ut. Arbetet vi har framför oss kommer både kännas och märkas . . . Någon sa – Rom byggdes inte på en dag . . .” Och det stämmer, men ibland känns det tröstlöst när det hela tiden är upprepningar och omtag.
Nåja, nu siktar vi framåt och kan inte mer än göra vårt bästa för att få resten av världen att förstå att vi är ETT FOLK, med lika rättigheter.
Stor ELOGE till alla ER som kämpar på och driver de samiska frågorna framåt. Jag är så stolt över att vara same och veta att detta är en kamp som vi kommer att vinna och vi har vind i seglet.

Ljungbyhed 20171204
Juletid och ledighet är en sanning för många. Det är mycket som ska planeras och inhandlas. De som ska uppträda har en hektisk tid då allt ska övas, övas och repeteras innan vi övriga får möjlighet att lyssna, se och njuta. Trots att juletider kan upplevas som en stressig tid så är det också glädjens tid och inom kort vänder det och går mot ljusare tider.

Det är med glädje jag tittar i backspegeln och ser tillbaka på 2017. Så mycket har hänt och så många positiva möten jag haft med er och med olika människor med olika etniciteter och nationaliteter.
Ordet ”olika” har för mig fått under detta år en mycket positivare klang. Det är ju faktiskt våra olikheter som för utvecklingen framåt. Något att tänka på så här i jultider och när ett nytt år knackar på dörren.

Året som gått . . .  För oss samer har detta varit ett år med ett firande utan dess like.
1917 hölls den första samiska kongressen i Trondheim. Mycket har vi att tacka många för, men just detta år riktar vi vårt TACK till en speciell kvinna – Elsa Laula Renberg.
Elsa Laula Renberg som föddes 1877 i Tärnaby, var en dåtidens feminist och frihetskämpe. När hon var 27 år bildade hon den första samiska riksorganisationen Lapska Centralförbundet som hon även blev ordförande för. Elsa Laula kämpade hela sitt vuxna liv för att förbättra förhållandet för det samiska folket.
Vid öppnandet av landsmötet 1917 höll Elsa Laula ett hälsningsanförande som var lika aktuellt då som idag, 100 år senare . . .
Den nation som inte försöker att följa med i utvecklingen går under. Och det är nu en gång för alla på det sättet att små nationer som vår, ofta får stå tillbaka för andra stora nationer. Själva hava vi största delen av skulden att vår nation inte har kommit längre än den har. Vi har inte stått tillsammans. Vi har aldrig försökt att handla som ett folk. Idag försöker vi för första gången att binda samman de norska och svenska samerna

2018 kommer även det bli ett år av firande. Detta år är det Sverige som står i centrum.
Läs mer på www.staare2018.se
För oss Samer i Syd kommer firandet börja i Helsingborg den 6 februari på samernas nationaldag. Läs mer om detta under fliken ”Aktuellt”
Firande fortsätter sedan under hösten 2018 och allt som händer kommer även det läggas ut under fliken ”Aktuellt”

Ha ett riktigt gott slut, gott nytt år och ett härligt 2018

Ljungbyhed 20160427
Till att börja med vill jag tacka för det fortsatt förtroendet att leda Samer i Syd in i framtiden. Det är ett stort ansvar och absolut ingenting som jag ensam kan få till på ett bra och positivt sätt. Det är tillsammans med övriga i styrelsen och er medlemmar som vi stegar in i framtiden.

Vår lilla förening syns och hörs och vi får många förfrågningar om bland annat att föreläsa, delta vid olika arrangemang och att ställa upp på intervjuer. Tyvärr finns det inte obegränsat med tid, så vi får tacka nej till ett flertal förfrågningar. Jättetråkigt, men att prioritera och välja bort är en del av livet.
Det viktigaste är dock att vi gör så gått vi kan och att vi följer de beslut som föreningen tagit.
Föreningen har sedan ett flertal år tillbaka prioriterat att vi ska sprida och öka kunskapen både externt och internt om Sveriges och Europas enda urfolk – Samerna. Det stämmer även väl överens med föreningens syfte enligt stadgarna § 1 Syfte
Föreningen ska:
… verka, både internt och externt, för att öka och sprida kunskap om den samiska kulturen.
… stärka den samiska identiteten hos föreningens medlemmar.
… kontinuerligt arbeta med jämställdhet och jämlikhet.
… bedriva verksamheten ur ett helhetsperspektiv med fokus på hela människan.
… vara religiöst och politiskt oberoende

Internt ökar vi bland annat kunskapen genom diskussioner vid våra möten och genom medlemsbladet.

Nu är det snart sommar och jag vill önska er alla en härlig sommar med mycket av allt som ni planerar.

Avslutningsvis: Se framåt – Det är där framtiden finns!
Skillnaden på en pessimist och en optimist . . .
En pessimist ser en svårighet i varje uppgift.
En optimist ser en uppgift i varje svårighet.

Ljungbyhed 20151204
Ett år går fort! På tok för fort. Och det är först när vi tittar i backspegeln som vi upptäcker hur mycket som faktiskt har hänt . . . Världen och samhället är inne i ett förändringsskede. Just nu har vi ställts inför den svåraste flyktingsituationen i modern tid. Samtidigt har en klimatkonferens i Paris genomförts där ”världen” enades om lösningar för att vi ska efterlämna moder jord i ett ”hyfsat” skick.
Att samtliga länder skrev under ett klimatavtal sätter inte punkt för fortsatt klimatarbete. Inte heller att man är eniga om att skärpa målen om begränsad uppvärmning och att stödet till utvecklingsländerna ska öka så att även de har möjlighet att påverka klimatet i en positiv riktning . . . Men det är ett litet steg i rätt riktning. Ett stort och avgörande steg är nu när alla länder ska ”på riktigt” ratificera avtalet. Först då är det formella nationella beslutet taget och vi kan få se verksamhet istället för många ord på ett papper.

En ändring i vädret räcker för att
förnya världen och oss själva. // Marcel Proust

2015 har på många sätt varit ett fantastiskt år. Vad som kommer att hända 2016 kan vi bara vänta och se . . . eller . . .  Personligen är jag inte mycket för att vänta och se. Jag vill vara med i förändringsprocesser. Samer i Syd är också delaktig i förändringsprocesser och gör skillnad. Genom att synas och sprida kunskap ökar vi inte bara allmänbildningen. Vi ökar även förståelsen för att Samer är Sveriges urfolk och att vi finns över hela landet. Ofta när jag i olika sammanhang träffar politiker och myndighetspersoner blir jag förvånad över att man tänker så geografiskt snävt. T. ex.  vindkraften – Varför är naturen i södra Sverige viktigare än den i norra . . .
Vi bor i ett fantastiskt land och ska värna om all vår natur och självklart ska vi värna om landets urfolk var de än bor i landet. Vi ska prioritera naturen där urfolket lever och bedriver sin traditionella verksamhet. Någonting annat finns inte.
Här i södra Sverige bor många beslutsfattare. Det är dessa vi ska öppna ögonen på och påverka så att de förstår och tar beslut som i det långa loppet gynnar Sveriges urfolk – Samerna.

Avslutningsvis: Se framåt – Det är där framtiden finns!
Efter nyår höjs priset på drivmedel . . .
Pessimisten tänker – Nu får man mindre pengar till annat.
Optimisten tänker – Nu går det fortare att tanka för en 100-lapp.
(I detta fall är jag pessimisten, men jobbar på optimisten  )

Ljungbyhed 2015-03-16
Först och främst vill jag tacka er medlemmar för att jag och styrelsen fått ert förtroende att leda vår förening ännu ett år.

Vid årsmötet redogjorde vi för året som vi nu lämnat bakom oss. Ett år där planen var att ta det lugnt…   Detta med tanke på att 2013 hade varit ett år med hur mycket som helst och vårt 10-årsjubileum.

Hur blev det då… Ja, ni som var på årsmötet vet att något lugnt år var då inte 2014.
43 genomförda föreläsningar på skolor, organisationer och företag.
25 möten där vi representerade det samiska folket.
Ett flertal intervjuer av skolelever och media.
2 inskickade remissvar.
Och en kamp om att få behålla vår samiska Kaplan Maud Rosenschöld som gått i pension.
Till detta kan läggas föreningens egna arrangemang och möten….
Mycket kan sägas, men inte att det var ett lugnt år.

Nu har vi ett nytt år med många spännande händelser framför oss.
Lite moln på himlen kan vi dock skymta… Varje år har vår förening fått verksamhetsbidrag från Sametinget. Detta är medel som vi bland annat använder till föreläsningar och urfolkets dag. I år har verksamhetsbidraget gått tillbaka till Sametinget eftersom vi inte rekvirerat detta i tid. Och anledningen till att vi inte rekvirerat är att vi inte fått något besluts-meddelande… Just nu pågår en brevväxling mellan Samer i Syd och Sametinget. Vi får se hur den slutar…

Nu är det vår i luften. Håll med om att det är skönt att kunna skala av sig några lager kläder och att vara ute… Vår nästa ”utedag” är på Tranerödsmosse – Den norrländska myren i Skåne. Ryktet säger att man faktiskt kan hitta hjortron här… Själv har jag bara hittat hjortronblommor, men det är ju ett steg åt rätt håll…

Ha en riktigt skön vår och sommar och var rädd om varandra och naturen.

Ljungbyhed 2014-12-13
Har skrivit det innan och skriver det igen… Tiden går fort när man har roligt.  Jag måste ha haft himla roligt under detta år eftersom året snart är slut…

Det har varit ett mycket lärorikt år. Mycket har hänt och blivit verklighet, och lika mycket väntar på att bli verklighet under 2015. Alltså kan jag inte göra annat än att se framemot ett framgångsrikt och positivt nytt år.

En snabbsummering av 2014…
Vid årsmötet i mars sa vi att det skulle bli ett lugn år med tanke på att 2013 var ett mycket aktivt år. Så blev det nog inte… Föreläsningar och andra uppdrag avlöser varandra och vi får tacka ”nej” på grund av att tiden inte räcker till. Det är roligt att träffa människor i olika åldrar och att berätta om Sveriges urfolk – Samerna.
Här i södra Sverige blir vi bemötta med en positiv nyfikenhet och får träffar nya människor som vi annars aldrig hade mött. En del av dessa blir nya medlemmar och till er vill jag säga – Varmt välkomna till Samer i Syd!
Vi har i media vid ett flertal tillfällen blivit uppmärksammade som en förening med engagerade medlemmar. Jätteroligt och stort tack till alla er som gjort detta möjligt. Trots att vi inte är en stor förening, är vi många som drar vårt strå till stacken.
Det är bara tillsammans som vi kan göra det omöjliga möjligt.

Det har varit riksdagsval i Sverige och vi har fått en ny regering. Är detta någonting som vi tro kan påverka vår förening… Jo, jag tror faktiskt det. Min förhoppning är att Samerna som folk ska synliggöras och att det leder till att Samerna blir en naturligare del av samhället. En naturlig del som respekteras utan att förtryckas och diskrimineras. Samisk kultur är ingenting som bara händer i Sápmi. Med ökade anslag kan kulturen utvecklas och kunskapen ökas. Det är där vår förening kommer in. Södra Sverige har ett stort kulturutbud och min tanke är att vi tillsammans ska inspirera det utbudet med samisk kultur. Ett exempel skulle kunna vara en teater-, film- och musikfestival där samiska företrädare medverkar….
Spännande!?! MEN, det är bara tillsammans som vi kan göra det omöjliga möjligt!

Till sist vill jag önska er alla en riktigt God Jul, ett gott slut och ett riktigt
Gott Nytt år // Helena
Det finns inga slut – bara början!

Vi är mycket intresserade av framtiden,
för där ska vi tillbringa resten av våra liv!

Ljungbyhed 2014-09-21
Det sägs att tiden går fort när man har roligt och det stämmer säkert. Men ibland känns det som att tiden går fort och man inte riktigt hinner med allt det roliga…

Hösten har hunnit visa sig i sina vackraste färger och frågan är om inte denna årstid är den årstid som erbjuder mest upplevelser…
… övergången mot vintern och med temperaturer som fortfarande gör att utevistelser är mer än lockande…
… naturen har dukat upp ett bord med svamp, bär och frukt…
… frysboxarna fylls både med naturens erbjudanden och kött av olika slag…
Vi lever i ett fantastiskt land!

Förutom att vi haft en makalös sommar som nu ersätts av en fantastisk höst har det både inom och utom föreningen hänt saker.
Ingen har väl missat att det varit val i Sverige och att den politiska styrningen skiftat…
Kan detta påverka Sveriges urfolk – Samerna, och i så fall hur?
Innan valet tog partierna ställning till några för samerna viktiga frågor…
Ratificera ILO nr 169 och på så sätt öka självbestämmandet.
JA!S, MP, V och Fp (öppna för det)
NEJ!M (Regional förvaltning i tex rovdjursstammen), C (Gäller redan idag och därför behövs inte det), KD (dåligt underlag som kan ge tomma löften, avvaktar) och SD

Ändra minerallagen för att samerna ska få inflytande över markintrång.
JA! MP (Översyn av minerallagen för att stärka samiska intressen) och V (Självklart på skyddat område, annars dialog)
NEJ!S, M vill att samråd och samarbete med ursprungsbefolkningen ska bli bättre,
C, KD vill i första hand ha dialog och samförstånd, Fp uppmanar eftersträvan av samråd, och SD vill utveckla gruv- och skogsnäringen.

I minerallagen står att statens ersättning från gruvbrytningen är 0,5 promille av värdet av de brutna mineralerna.
V
– öka till 10 promille – Regionen ansvarar och medlen som går till området där gruvan finns.
SD – öka till 5 promille – Fond för glesbygden
KD – Titta på nivåerna. Hela lagstiftningen måste tittas på…
M – Inget förslag på ändring
Från S, MP och Fp saknas svar.

Nu återstår att se vad som händer… För det var väl inte luftslott och tomma löften som levererades… Med S och Mp i makten borde vi under denna mandatperiod få ILO nr 169 ratificerad…

Samer i Syd är en eftertraktad förening vad gäller föredrag och föreläsningar. Om jag skulle gissa så får vi 5-6 förfrågar per månad. Det ser jag som någonting mycket positivt.
Tyvärr har vi inte möjlighet att tacka JA till alla, men jag tror nog att vi genomför ca 3 arrangemang per månad, vilket så klart är kanonbra.

Samer i Syds medlemmar har beslutat att ett av våra viktigaste uppdrag är att öka kunskapen om Sveriges urfolk bland befolkningen.
Flaggan i topp – Det gör vi!

Som vanligt har vi haft terminsavslut innan semestertider vid Tranerödsmosse. Där serverades kaffe och hillagáhkko som självklart tillagades över öppen eld. Den traditionella tipsrundan ersattes i år av en frågetävling. Måste säga att medlemmarna som deltog hade väldigt goda kunskaper om den samiska kulturen. Nästa år utlovades nya frågor för att höja kunskaperna ytterligare.
Urfolkens dag den 9 augusti gick för 3:e året i rad av stapel på Åstratorps Gård. Ett välbesökt arrangemang trots att vi detta år inte marknadsfört det som tidigare. Sören Lindkvist skriver om dagen i medlemstidningen.

Verksamhetsplanen följs och närmast ligger både ett styrelsemöte och medlemsmöte. Mer info om detta hittar du under fliken aktuellt.

Till sist vill jag rikta ett stort GIJTTO ja TACK till alla som hjälper till att synliggöra den samiska kulturen och göra föreningen Samer i Syd till en förening som gör skillnad.

 Ha en riktigt skön höst och njut av alla vackra höstfärger.

Ljungbyhed 2014-06-03
Nu är det sommar och de flesta får en välbehövlig vila från skola och arbete. En sommar där vi kan ladda batterierna, träffa när och kära och/eller bara slappa i hängmattan med en bra bok…

Många av föreningens medlemmar lämnar södra Sverige för att resa norr över och uppleva midnattssol och på så sätt finna lugnet. Andra medlemmar blir kvar i söder och finner sitt lugn här. Oavsett var du är vill jag passa på och önska dig en riktigt skön sommar.

Några ord om det val som med stormsteg närmar sig…
Det är många partier att välja mellan och alla har både bra och dåliga vallöften. Det är inte alltid så lätt att välja rätt… Jag brukar utgå från mig själv och att politikernas uppgift är att skapa förutsättningar. Förutsättningar för att barn- och äldreomsorg ska fungera, att ekonomin ska anpassas efter plånboken och att vi alla människor föds med samma mänskliga rättigheter. Sen väljer jag ut de frågor som ligger mig varmast om hjärtat och kräver svar på dessa. Sist och viktigaste i min valprocessen är att gå och rösta!!!
Missbruka inte dina demokratiska rättighet – Var ingen soffliggare!!!

Ha en riktigt härlig sommar och ses vi inte på
Tranerödsmosse (15 juni) så ses vi till hösten.

Ljungbyhed 2013-09-04
September månad – Höst ( tjaktja) i luften och min favorit årstid. Hög luft och alla vackra höstfärger ger mig energi. Precis vad man kan behöva en dag som denna då dimman ligger tätt över Ljungbyhed. Vi lever i ett fantastiskt land. Sverige har ett klimat som borde passa alla. Vid flera tillfällen under året kan man uppleva 3 årstider i landet. Vinter i Kiruna, vår i Hudiksvall och sommar i Ystad. Vill man vara i naturen så är det bara att öppna dörren på rätt ställe… På 60 % av totalytan eller 75 % av landarean växer skog och vill man fiska så har Sverige ca 10 % vatten, men allt är kanske inte det bästa fiskevattnet.

Vår natur är någonting vi tillsammans måste ta ansvar för och i vissa fall slåss för. Just nu är det demostrationer och budkavlar som rör sig i norra Sverige. Utländska gruvbolag vill exploatera i vår natur, naturföreningar och naturorganisationer vill rädda naturen och klimatet medans samerna vill bedriva sina traditionella näringar. En ekvation som inte går ihop. Staten å sin sida vill öka exporten och BNP… Mitt i detta finns våra barn och vår framtid.

Barn är otroligt duktiga på att imitera.
Det spelar ingen roll hur mycket energi vi lägger ner på att lära våra barn hur de ska uppföra sig, så länge vi vuxna inte är bra förebilder… För våra barn tar i första hand efter vad vi gör och inte vad vi säger.
Lär mig – och jag ska glömma.
Visa mig – och jag ska komma ihåg.
Gör mig delaktig – och jag ska förstå.

Alla har vi ett ansvar för vår egen och kommande generationers framtid. Det är dags att ta ansvar för våra handlingar och visa handlingskraft för det vi tror på…

Ni har säkert inte missat att föreningen firar 10-års jubileum i år… Höstens planering är i full gång. Höstens verksamhet har startat med full kraft. Vi har firat urfolkens dag och vi har varit på en familjedag i Ängelholm. Vår lulesamiska språkgrupp har träffats och barnens lulesamiska bok är på korrekturläsning.
Datum för höstens aktiviteter är tyvärr inte spikade än … Men håll ögonen på vår hemsida… Där lägger vi ut datum och verksamhet så snart det är klart.
Höstens planerade aktiviteter: Föreläsningar, Barnens Rajd, Teater, Bokmässa, Medlemsmöte med köttsoppa och mycket mer.

Ha en riktigt härlig höst och njut av höstens alla vackra färger.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ljungbyhed 2013-08-09
Urfolkets dag!
Konungariket Sverige är ett avlångt land där Treriksröset är den nordligaste punkten och Smygehuk den sydligaste punkten. Där emellan är det ca 2 100 km, lite längre än ett stenkast.
Högsta punkten hittar man på Kebnekajse som erbjuder en utsikt från 2 104 m.
Lägsta punkten är 2,14 m under havsytan och hittas i Nosabyviken utanför Kristianstad.

I Sverige pratas många språk och man möter många olika kulturer. Det finns 5 nationella minoriteter och en gissning är att 10 % av befolkning tillhör någon av dessa.
1999 beslutade Sveriges riksdag, mot bakgrund av Europarådets konvention, att Sveriges nationella minoriteter är Samer, Sverigefinnar, Tornedalingar, Judar och Romer.
För de nationella minoriteterna har vi (Sverige) ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken. Språken som avses är: samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. Dessutom ska möjlighet finnas för att behålla och utveckla kulturen. Barnen har en självklar plats och ska få använda sitt språk och skapa sig en kulturell identitet. Mer om nationella minoriteter kan du läsa på minoritet.se.

Förutom att Sverige har nationella minoriteter har Sverige också ett URFOLK eller URSPRUNGSFOLK. Ett urfolk är en folkgrupp som levt och bott på ett område långt innan andra folkgrupper kommer till området. De har ett eget språk, egen kultur och egna traditioner.
SAMERNA är Sveriges och Europas enda urfolk och uppfyller ILO:s konvention nr 169 definition av urspungsbefolkning. 1977 erkände riksdagen samerna som ursprungsfolk vilket innebär att Sverige har folkrättsliga åtaganden att tillförsäkra fler rättigheter till samerna än till andra minoriteter. Från och med 2011 finns också samerna inskrivna i grundlagen som ett folk. Det innebär att vi i Sverige har två folk – Svenska och SAMER.
Tyvärr har inte riksdagen ratificerat ILO:s konvention nr 169 än…

URFOLKENS DAG – 9 augusti
Ursprungsfolkens dag infördes av Fn:s generalförsamling 1994 för att informera om och skydda urfolkens rättigheter. FN:s permanenta forum för frågor gällande ursprungsfolken uppskattar att det finns omkring 370 miljoner människor som tillhör gruppen ursprungsfolk.

Av många anledningar är det är viktigt att uppmärksamma den 9 augusti. Kunskapen om oss SAMER är tyvärr allt för ofta minimal. SAMER finns över hela vårt avlånga land och vi finns och lever i det dagliga samhället. De SAMER som lever av de traditionella näringarna arbetar i uppförsbacke och motvind. Det är svårt för utomstående att förstå deras livssituation i full utsträckning. Med ökad kunskap om att vi SAMER finns, om vår kultur och om den traditionella näringen skulle förstålsen öka och konkreta förhandlingar kunna genomföras på en jämlik nivå.
Urfolkens dag är ett av många tillfällen då vi kan synas som Sveriges urfolk.

Syns vi inte, så finns vi inte!
Välkommen att fira med Samer i Syd
Åstratorps Gård

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Storsaivis 2013-06-20
Sommaren är här och många av oss ser fram emot en skön ledighet tillsammans med familj och vänner. De senaste månaderna har varit intensiva för många i föreningen. Som ni säkert vet så firar vår förening 10 år under 2013. Detta har vi uppmärksammat under våren genom bland annat firandet av nationaldagen både i Helsingborg och Malmö, föreläsningar på olika platser i Skåne, valdebatt inför Sametingsvalet i Helsingborg och miniförläsningar på Åstratorps gård i Klippan. Under hösten har vi planerat in föreläsningar, barnteater, utställningar och mycket annat. När datum och platser är spikade lägger vi ut det på hemsidan.

Nu är det halvtid och vi laddar batterierna inför hösten. Som vanligt har jag valt att göra det i Sápmi, midnattssolens rike. Här har vi vår stuga och här vi kan njuta av tystanden, fiske, kalvmärkning och midnattssol.
Midnattssol är någonting alldeles speciellt som måste upplevas för att förstå…
Nu på sommaren är solen uppe dygnet runt. Det vill säga här norr om polcirkeln. Hur kan det vara så undrar ni kanske… Jo, det beror på lutningen av jordens axel – den tänkta linje som löper mellan nord- och sydpolen. När jorden kretsar kring solen gör lutningen att Nordpolen är vänt mot solen på sommaren och därför går solen inte ner. Det här är rena energikicken för naturen och även för oss människor. Så vill man ladda batterierna så är det norr om polcirkeln som gäller.

Till ljudet av myggornas körsång är det kalvmärkning. Kalvarna föds under maj månad, miessemánno och märkningen brukar komma igång efter midsommar. Det är väder, vind och temperatur som styr om det blir märkning eller ej.  Märkning sker oftast på kvällar och nätter då det är lite svalare.

Att fiska i ljuset av midnattssolen är lycka. På andra sidan sjön hör man renskällan och lyssnar man riktigt noga kan man även höra kalvarnas grymtande. Storlommen är också en som trivs på sjön. Fast riktigt bra är det inte att den är här… Man vill ju inte ha onödig konkurrens om fisken och det räcker med att fiskgjusen är en storfiskare som förser sig med sik och röding…
Tur är dock att mina favoritfiskar är gädda och abborre. Ingenting kan jämföras med en nyhalstrad abborre och en kall Sarek, mums fillibabba.

Sommaren är här!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ljungbyhed 2013-03-07
Samhörighet och samråd är ord som stärker en förening, organisation och ett folk. Dessa ord inrymmer faktiskt väldigt mycket.
Samhörighet –  hjälpsamhet, ärlighet, ansvar och förtroende… Hur bygger vi bäst detta? Vi har på ett medlemsmöte beslutat att eftersom tiden inte är obegränsad så ska föreningen i första hand arbeta med att sprida kunskapen om den samiska kulturen både internt och externt. Vi ska också fortsätta arbetet med att återta språket. Vi måste vara mer aktiva mot media och synas tillsammans ~ samer och svenskar, sida vid sida. Samhörighet skapar vi genom att träffas vid våra aktiviteter, men också via vår medlemstidning och sociala medier. En av mina prioriterade uppgifter som ordförande, blir att under detta år försöka få fler medlemmar att synas och göra sin röst hörd. Ensam är inte stark, men tillsammans kan vi nå oanade höjder.

Samråd – Dialog, samtal och möten… Hur fortsätter vi med detta på bästa sätt? Jo, bland annat genom ökad samhörighet då samråd kan bli en bonuseffekt. Någon sa – Vet du varför vi har två öron och en mun? Jo, för att vi ska lyssna mer än vi pratar. Och det ligger någonting i det. Vi ska lyssna på varandra och på vad vi säger och frågar.
Samråd kommer vi också fortsätta med mot andra föreningar, studieförbund, kommuner med flera. Vi ska knyta kontakter och på så sätt öka kunskapen om Sveriges urfolk ~ Samerna.

Tidsfaktor – Att reflektera över hur vi använder tiden, kan vara väl använd tid!
Dygnet har 24 timmar och det är samma antal timmar för oss alla. Hur vi använder tiden är upp till var och en. Jag brukar utgå från att alla använder sin tid utifrån sina förutsättningar och gör det bästa utifrån sin situation. Det innebär att några kommer att synas mer än andra, några kommer att verka i det ”dolda” och några kommer att synas i helt andra sammanhang. Jag förutsätter att alla tycker att det är ok… Föreningens attityd är att ~ ingen är bättre eller sämre än någon annan, vi gör vårt bästa utifrån våra egna förutsättningar. Om vi har åsikter om en person eller en grupps verksamhet så tar vi det direkt med dem. Likaså ska vi bli bättre på att visa uppskattning för det som är positivt.

Så nu kör vi!!! 2013 är året vi ska minnas och synas.
Tillsammans kan vi göra det omöjliga möjligt!   // Helena

Helena Dådring
Skräddarehusvägen 17
264 53 Ljungbyhed
0709-74 15 12
e-post: helena@haledit.se

Webbdesign
• • Háledit Consulting © 2012 • •
e-post: info@haledit.se  • • tfn: 0709-74 15 12